Ónod község honlapja - Szelektív hulladékszállítás Ónodon.
Sajao_2.jpg2013_01_02_149.jpgxxxP1030994.jpg2012_08_17_073.jpg2012_10_17_014.jpgSajo_3.jpgonod_var1.jpgtajhaz.jpgP1180559.jpg
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználó név
Jelszó *
Emléklezz rám

Hírek

Szelektív hulladékszállítás Ónodon.

TÁJÉKOZTATÓ A HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL

A MiReHuKöz Nonprofit Kft. a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megvalósulásához 2014 júliusától

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ EDÉNYZETET

biztosít a lakosság számára.

Az edényzetben szelektíven gyűjthetőek a papír-, műanyag-, fémhulladékok és italos kartondobozok.

További részletek az edényzeten találhatóak.

A szelektív hulladékgyűjtő edények ürítésének időpontjairól a www.onod.hu vagy a www.mirehukoz.hu weboldalon a saját településére kattintva a hulladéknaptárban tájékozódhat.

 A hulladékgyűjtő edényzet Ónod Községben az Önkormányzat udvarán INGYENESEN átvehető!       

 Az átvételhez Személy-igazolvány és Adókártya szükséges!

 

 A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése nem jár díjtétel emeléssel, többlet költséggel, a lakosság részére!

Az eddig használt „KÉK” kuka továbbra is használatban marad!

 

     

                                                                   Szelektív hulladék-gyűjtés

A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni.

A szelektív hulladékgyűjtés az újrafeldolgozás, a recycling első lépése. Ennek során a lakosság aktív közreműködésével, anyag szerint szétválogatva gyűjtik a hulladékokat. A szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségének növelésével a másodlagosan felhasználható anyagok mennyisége is nő. A másodlagos nyersanyagok újrahasznosításával megkímélhetők az elsődleges nyersanyagok, azaz a természeti erőforrások.

A hulladéknak, mint másodnyersanyagnak a feldolgozóiparba, a gazdaság vérkeringésébe való visszajuttatásából komoly környezeti előnyök származnak. A veszélyes alkotók elkülönített kezelésével a települési szilárd hulladék által okozott környezetterhelés nagymértékben csökken. Kevesebb hulladék kerül lerakásra és jelentősen csökken a gyártás energiaigénye is.

A szelektív hulladékgyűjtési rendszer több elemből épül fel, mely magába foglalja a gyűjtőszigeteket, a házhoz menő gyűjtést, a zöldhulladékok gyűjtését, a lomtalanítást, a veszélyes hulladékok gyűjtését, valamint az újrahasználati központokat is.

Fontos az elkülönített hulladékgyűjtésre ösztönzés és szemléletformálás, hiszen közös cél környezetünk megőrzése. Ehhez jelentősen hozzájárul a „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című projekt, melynek keretein belül megvalósul a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés és a zöldhulladék gyűjtése.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

2015-től hazánkban is kötelezővé válik az otthoni szelektív gyűjtés.

Miskolcon és vonzáskörzetének 36 településén a családi házas övezetekben teljes körűen elindul a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Miskolc családi házas övezeteiben és a vidéki településeken a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetésre kerülnek. A jövőben ezeken a pontokon kizárólag az üveghulladékok gyűjtésére rendszeresített edényzet fog megmaradni.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés igénybevétele a lakossági ügyfeleink részére díjmentes, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjban nem történik változás. Társasházas övezetben csak külön igény esetén, egyéni egyeztetés alapján vehető igénybe a szolgáltatás.

 

„Sárga edény”

A 2000 fő feletti településeken a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megvalósulásához a lakosság részére kiosztásra kerülnek a szelektív hulladékgyűjtő edények („sárga edény”). Az edényzetben szelektíven gyűjthetőek a papír-, műanyag-, fémhulladékok és italos kartondobozok. Az üveghulladékok szelektív gyűjtésére továbbra is a gyűjtőszigetek állnak a lakosság rendelkezésére. Ügyeljenek arra, hogy az edényzetbe kizárólag a felsorolt hulladékok kerüljenek! A szelektív hulladékgyűjtő edények ürítésének időpontjairól a jobb oldali sávban a saját településére kattintva a hulladéknaptárban tájékozódhat. Amennyiben munkatársaink a szelektív hulladékgyűjtő edényben nem odavaló anyagot találnak, az edényt nem ürítik ki.

Papír:

Bedobható: újságok, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italosdoboz (tetrapak).

Tanácsok: A dobozokat hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el, így minél több papírhulladék férjen a tartályba!

Higiéniás okokból ne dobjuk bele az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat, stb.

Műanyag:

Bedobható: ásványvizes PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős, stb.), háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.).

Tanácsok: A tejes, joghurtos poharakat öblítsük ki bedobás előtt!

Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya).

Fémhulladék:

Bedobható: a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves, stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök, stb.).

Tanácsok: A kutya- és macskaeledeles dobozokat csak elmosva dobjuk be!

Ne dobjunk bele nem csomagolási fémhulladékot, barkácsolásból megmaradt hulladék fémdarabot!

 

Zöldhulladékok gyűjtése

„Zöld zsák”

Miskolc családi házas övezeteiben és a 2000 fő feletti településeken bevezetésre kerül a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés. Társaságunk a zöldhulladékot kizárólag a MiReHuKöz Nonprofit Kft. logójával ellátott zöldhulladék gyűjtőzsák („zöld zsák”) feliratú, biológiailag lebomló zsákokban szállítja el. A zsákokba helyezhetőek a falevelek, ágnyesedék, vágott fű, gyomok. A közterületet nem szennyező módon a nagyobb méretű faágak max. 2 cm átmérőig, 1 méter hosszúságúra darabolva, kötegelve helyezhetőek el a zsákok mellett. Munkatársaink a nem kötegelt ágakat nem szállítják el! Ügyeljenek arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön! Amennyiben munkatársaink a zöldhulladékos zsákokban háztartási vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el. A zöldhulladék gyűjtőzsák elszállításának időpontjairól a jobb oldali sávban a saját településére kattintva a hulladéknaptárban tájékozódhat. A megtelt zsákokat a gyűjtési időpontoknak megfelelően reggel 7 óráig helyezze ki ingatlanja elé. A továbbiakban a gyűjtőjáraton dolgozó munkatársunk annyi zsákot dob a postaládájába, amennyi teli zsákot Ön előzetesen kihelyezett.

Hejőpapi Regionális Hulladéklerakóban hasonló utat jár be a szelektíven gyűjtött hulladék