Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználó név
Jelszó *
Emléklezz rám

Helyi termékek piacra jutását segítő fejlesztések a Dél-Borsodi térségben

500 MILLIÓ FORINTOT NYERT A MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM 

 A TOP-1.1.3-15-BO1-2016-00012 számú, a Helyi termékek piacra jutását segítő fejlesztések a Dél-Borsodi térségben című projekt során öt településen létesülnek beruházások: Mezőkövesden, Bogácson, Harsányban, Mezőcsáton és Ónodon. 

A projekt célja a helyi alapanyagokra alapozott közétkeztetést elősegítő infrastruktúra megteremtése, és a helyi mezőgazdasági termelők és élelmiszeripari vállalkozások által előállított termékek piacra jutási feltételeinek javítása. A fejlesztés 2 járásközpontban és 3 csomóponti helyzetű településen valósul meg, összesen 9 helyszínen. A projekt hangsúlyos eleme a helyi piacok fejlesztése és korszerűsítése, továbbá hűtőházak és hűtőkamrák kialakítása, amelyek jelentősen hozzájárulnak a helyi termékek piacra jutásához, hiszen hónapokig meg tudják tartani a megtermelt zöldségek és gyümölcsök minőségét és állagát. A hűtőházak költséghatékonyabb és környezetkímélőbb energiaellátását napcellák működtetésével biztosítják. A fejlesztett termelői piacok és vásárcsarnokok a helyben megtermelt kézműves termékek értékesítését szolgálják.

A program hozzájárul Mezőkövesden a közétkeztetés minőségének és hatékonyságának javulásához, a fejlesztés által a helyben megtermelt termékeket nagyobb arányban használják fel a közétkeztetésben. Az önkormányzat 137,82 millió forintos támogatást nyert, amiből egyrészt korszerűsítik a Damjanich u. 1. szám alatt található kollégium konyháját, továbbá a pályázat részeként helyi termékek árusításával foglalkozó bolt létrehozását is tervezik a Szent László tér 19. szám alatt lévő üzlethelyiségben, annak megújításával.

Bogácson 73,40 millió forintos támogatásnak köszönhetően egy termelői piacot alakítanak ki és egy hűtőházat is építenek. A piacot a fürdő út mentén a meglévő vendéglátó pavilonok lebontása után keletkező üres területen fix árusítóhelyekkel valósítják meg, amelyek között a vevők szabadon sétálhatnak majd. Bogácson a projekt fenntarthatóságát tovább erősíti a már jelentős számú turisztikai látogatók száma. Harsány község is hűtőház megépítését tervezi a 60,78 millió forintos támogatásból. Az épület egyik felében alapanyagraktár, üzemi rész, iroda és szociális blokk lesz, a csarnok részbe pedig hűtött tárolók és fagyasztók kerülnek.

Ónod községben a 60,14 millió forintos támogatást vásártér fejlesztésére fordítja az önkormányzat. A beruházás során tereprendezésre, árusítóhelyek kialakítására, vizesblokk és elektromos kapcsolószekrény telepítésére is lehetőség lesz.

Mezőcsáton a 167,86 millió forintos támogatásból egy régen általános iskolaként működő, ám mára használhatatlanná vált épület helyén új vásárcsarnok épül, valamint egy hűtőházat is terveznek. A csarnok évszaktól függetlenül látogatható lesz, hiszen külső és belső térrel is fog rendelkezni. Az épület egyik részében kiszolgáló helyiségek, a másik részben pedig több részből álló hűtőkamrák épülnek. A fejlesztés kapcsolódik a TOP-1.1.1 az élelmiszeripari park fejlesztéshez Mezőcsáton.

A mezőgazdaságban megtermelt termékek értékesítését támogató infrastrukturális fejlesztések a helyi termelők és vállalkozók jövedelmezőségét segítik, munkahelyet teremtve a településen élő lakosság számára. A beruházások a tervek szerint közvetlenül 22 fő munkahelyet fognak teremteni.