Ónod község honlapja - A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fiatal Föld Barátai hálózat ónodi konferenciája
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználó név
Jelszó *
Emléklezz rám

Archívum

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fiatal Föld Barátai hálózat ónodi konferenciája

2011. július 14 - 19.

    A Fiatal Föld Barátai célja, hogy akciókon, eseményeken keresztül közvetítse a fiatalok üzenetét, egy fenntarthatóbb életmód igényét. A résztvevő szervezetek szakmai fejlődését képzésekkel, szakmai találkozókkal, konferenciákkal segítik, melynek jelentős állomását jelentette a 2011 júliusában Ónodon megrendezett ifjúsági környezetvédelmi konferencia.
    A találkozó előzményeként 2008-ban Horvátországban Solta szigetén, míg 2009-ben Lengyelországban került megrendezésre hasonló találkozó. A konferencián szakmai előadásokon, műhelybeszélgetéseken, filmvetítéseken keresztül járták körül az alábbi főbb témákat: éghajlatváltozás, éghajlati igazságosság, fenntartható fejlődés, élelmiszer-biztonság és vidékfejlesztés, valamint hálózatépítés. Céljuk, hogy a 25 országból jelentkező, mintegy 55 fiatal, megismerkedjen a fenntarthatóság alapelveivel, megossza tudását és tapasztalatát a többi résztvevővel, a felkért szakértőktől a fenti témákban hiteles és naprakész információhoz jusson. Hitük szerint a jelen fiataljainak képzése hozzájárul a jövő fenntarthatóbbá tételéhez.

   A konferencia résztvevői megismerkedtek Ónod történelmi múltjával, nevezetes épületeivel, az itt élő emberekkel, fiatalokkal. Fazekas Erzsébet a Lorántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület Elnök Asszonya angol nyelvű kalauzolása nagy sikert aratott az idelátogató fiatalok körében. Tarnóczi József Polgármester Úr vezetésével megtekintették az épülő gátat és az öko-telket, melyen reményeink szerint hamarosan beindul az öko gazdálkodás. Az Ifi klub és az Önkormányzat Képviselő-testület tagjai a kulturális esten csárdással köszöntötték a vendégeket, megtanították Velük a Tavaszi szél vizet áraszt c. népdalt, valamint egy magyar termékkel a Túró Rudival kedveskedtek a vegetáriánus táborozóknak. A fiataljaink elkísérték vendégeinket a közeli tóhoz. A tábor lakói kajakoztak a Bodrogon. Esténként, Fidusz /a konferencia egyik magyar szervezője/ segítségével megcsodálhattuk a csillagokat, a Holdat, a Szaturnuszt. Nagy szeretettel beszélt minden vendégünk Pásztor Emeséről, aki többször is vendégül látta gazdaságában az érdeklődőket. Nagy tetszést aratott az id. és ifj. Németh Endre gazdaságában tett látogatás. Legnagyobb sikere talán az Attila Sólymai Ónod-Nyékládháza Hagyományőrző Íjász Egyesület által a várban megtartott íjászbemutatónak volt. Örömmel próbálták ki őseink fegyverét. Jó étvággyal fogyasztották el a konyhán elkészült ételeket.


Köszönet illeti mindazokat, akik segítettek abban, hogy vendégeink jól érezték magukat Ónodon.

 

  

 

 

Cadena Marco beszámolója, a táborról. 2011. július 20.

 

Mikor már az óriás beton téren álltam a megállóban, és arról beszélgettem az ottlévő nénikével, hogy mennyire eszeveszett meleg van, tudtam, hogy megérkeztem a magyarországi nyárba.

"Nem volt ez mindig így" - mondta a néni. "Mindig meleg volt nyáron no, de az, hogy nem tudtam egy lépést se tenni délben az utcán, az azért nem volt így. És ami ennél is rosszabb, hogy manapság már nem is tudod mikor lesz hideg és meleg, sőt árvizekről meg viharokról is egyre többet hallani."

A rövid beszélgetés elgondolkoztatott: vajon tényleg az kell, hogy mindenki a bőrén érezze a klímaváltozást, hogy akarjanak tenni valamit ellene? De nem lesz akkor már túl késő, hogy megállítsuk?

E gondolatok ellenére a kedves néni, az iszonyú hőség, a tűző nap és a sárgabusz-halom a miskolci buszállomáson rengeteg szép régi emléket hozott fel belföldi utazásaimról.

"Nem az számít, hogy mikor érsz oda hanem az, hogy odaérsz-e egyáltalán!" - mondta mindig egy kedves barátom, akivel kersztbe-kasul bejártuk Magyarországot a lehető leglehetetlenebb sárgabusz útvonalakat felfedezve.

Ezen utazások feledhetetlen pillanatain mosolyogva meg a klímaváltozás már kicsit kevésbé mosolyra fakasztó valóságán töprengve átcihelődtem az árnyékba és bevártam a következő sárgabuszt, mely egyenesen Ónodra tartott.

Baráti fogadtatás

Ahogy leszálltunk a sárgabuszról Ónodon, tudtam, hogy megtaláltuk a tökéletes helyszínt. A helyi iskola felé baktatva a rekkentő melegben Petőfi híres sorai jutottak eszembe:

Délibábos ég alatt kolompol
Kis-Kunságnak száz kövér gulyája;
Deleléskor hosszu gémü kútnál
Széles vályu kettős ága várja.

Számomra ez a pár sor mindent elmond arról álmos nyári érzésről, mely a végtelen pusztát öleli fel egy ilyen forró júliusi delelőn. Még annak ellenére is, hogy most Borsodban vagyunk és még csak kövér gulyát sem láttam.

Megérkezvén egy barátságos és nagyon odaadóan megszervezett tábor kellős közepébe csöppentem, ahol mindenki - beleértve a község polgármesterét is - beleadta a maximumot, hogy a tábor a lehető legjobban sikerüljön.

Nemhiába, hiszen amellett, hogy a tábor egy nemmindennapi nemzetközi esemény a településen, a környezeti és azzal kapcsolatos gondok is egyre szélesebb körökben vannak jelen, így Magyarország ezen részén is:

"Településünk maga is érintett az éghajlatváltozás által. Az évről évre erősödő árvizek kapcsán a saját bőrünkön is érezzük, hogy a környezet pusztítása és Földünk kizsigerelése nem folytatható a végtelenségig. Hiszem azt, hogy a fiatalok, akik ezen a találkozón részt vesznek, igenis tudnak változtatni, ők a jövő generációja, közülük kerülnek ki a jövő döntéshozói és ők szenvedik meg majd leginkább jelenlegi fenntarthatatlan életmódunk következményeit."

                                                          - Tarnóczi József, Ónod polgármestere                 

De kik azok a Fiatal Föld Barátai?

Képzeljük el azt, hogy környezetvédő szervezetek különböző országokban egy szövetséget alkotnak, hogy jobban és szorosabban tartsák a kapcsolatot és segítsék egymást. Ilyen a Föld Barátai nemzetközi és európai szervezetei, melynek aktív részét képezi a Fiatal Föld Barátai azzal a céllal, hogy hangot adjon a fiatalok szavának Európa és világszerte.

Sok esetben együtt dolgozunk és segítjük a Föld Barátai nemzetközi vagy helyi szervezeteit, más esetekben saját kampányokon dolgozunk.

A tábor célja, hogy minél több ismeretet és tudást adjon át a fiataloknak egy laza és kellemes környezetben, sok érdekes foglalkozással a különböző témákban.

A hat sűrű napról röviden

A hat intenzív nap programja gondoskodott arról, hogy a résztvevők egyszerre láthassák, hogy mi történik helyi szinten és legyen lehetőségük arra is, hogy a globális kérdésekről is beszéljenek.

Így mindenki tanulhatott sok hasznos és új dolgot.

A programok szerves részét képezték a tematikus foglalkozások, de sok nyitott program is volt ahol a résztvevők maguk jöttek elő javaslatokkal és ötletekkel jobbnál jobb foglalkozásokra.

Természetesen a kulturális és a kikapcsolódást nyújtó programok is fontos részei voltak az eseménynek. Kulturális foglalkozásokból volt bőven, például íjászat, néptánc, öko-farm látogatás, a kikapcsolódást meg a sok sport, zene, tánc, evezés a Bodrogon és a frissítő csobbanás nyújtotta a helyi tóban.

Tudás és gyakorlat

A tematikus programok keretében a két fő téma a klímaváltozás és az élelmiszer-biztonság, illetve mezőgazdaság voltak a fókuszban.

Viszont ezeken a nagy kérdéseken kívül rengeteg lehetőség volt, hogy új, egyaránt elméleti és praktikus dolgokat sajátítsanak el a résztvevők.

Az elméleti téren volt például beszélgetés a társadalmi és környezeti igazságosságról, biogazdálkodásról, permakultúráról, nemek szerepéről a klímaváltozásban, EU halászati törvényről, környezeti nevelésről, és még megannyi más témáról.

A praktikus foglalkozások inkább egy adott készségre vagy eszközre fordították a figyelmet. Ilyen foglalkozás volt például a hatékony cikkek írása, internetes kommunikáció használata és fejlesztése, sajtóközlemények írása, de találtunk ki környezetismereti játékokat gyermekeknek és azt is meglehetett tanulni, hogy hogyan vezessünk nagy találkozókat hatékonyan.

Nagy örömünkre a helyi fiatalok is érdeklődéssel kísérték az eseményeket - melynek egyik fő pontja a kulturális esten elénekelt "Tavaszi szél vizet áraszt" c. dal volt a helyi leánykórus előadásában, melyet elsöprő vastapssal hálált meg a lelkes külföldi nézősereg.

A lelkes szervezés a siker lényege

Amit a helyi közösség és az MTVSZ önkéntesei beleadtak a tábor szervezésébe és lebonyolításába, az felmérhetetlen.

Azon gondolkoztam az első pár napban, hogy vajon a külföldiek látják-e azt a hihetetlen mennyiségű munkát, amit a falu apraja-nagyja és az MTVSZ csapata felvállalt.

Pont emiatt, aktívan lelkesítettem minden résztvevőt, hogy segítsenek a szervezőknek ahol csak tudnak, ugyanis egy ügy miatt vagyunk itt, és számomra az a helyénvaló ha együtt végezzük a napi munkát amit egy ilyen rendezvényen meg kell csinálni.

Nagyon jó érzés volt látni, hogy egy ilyen nemzetközi esemény ennyire fontos tud lenni egy kis közösségnek. Mindenki szívvel-lélekkel azon volt, hogy a tábort segítse.

A faluban az emberek összefogtak, teljesen önként és ingyen: odaadóan dolgoztak a konyhán, takarítottak, és éjjel-nappal vigyáztak ránk. Mikor elbúcsúztam, nagyon megható volt és még ajándékot is kaptunk: Ónodos szatyor, agyagbögre, képeslapok... Ha visszagondolok nyitottságukra és önzetlenségükre, a mai napig nagyon jó érzés jár át, mivel ezek olyan dolgok amikre egyre nagyobb szükség van a közösségeken és az egész társadalmon belül.
                                                               - Kázsi Mercédesz, MTVSZ önkéntes

A lelkesedés elnyomta a szomorúságot induláskor

Úgy érzem, hogy egy feledhetetlen pár napban volt itt mindenkinek része. A külföldi fiatalok és a helyi közösség találkozása ismét megmutatta nekem, hogy abban, hogy a világ 'kisebb' lett és minden mindennel össze van kapcsolódva, azért vannak jó dolgok is.

A visszaúton sajnos nem találkoztam a nénivel a buszállomáson de arra mindig emlékezni fogok, amilyen egyszerűen és érthetően leírta a klímaváltozás hatásait. Sok tanulnivalónk van, de sokszor nem a könyvek fogják a legérthetőbben elmagyarázni a problémákat.

Nagyon remélem, hogy még sok hasonló eseményt fogunk rendezni Európa-szerte és hogy az ónodi közösség is jó tapasztalatokkal néz a jövőbe.

Ismét bebizonyosodott, bár sok rossz oldalát látjuk a globalizációnak, jó hozzáállással remek dolgokat lehet elérni és a természetvédelem, valamint a fenntarthatóság ügye összehozza az embereket világszerte.

Ez reményt ad arra, hogy együtt egy jobb jövőt építsünk, utat nyitva az új generációnak és a fenntartható fejlődésnek.

 

Fotók: http://www.flickr.com//photos/youngfoee/sets/72157627370415830/show/