Ónod község honlapja - Rákóczi kerékpáros nagykövete Ónodon
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználó név
Jelszó *
Emléklezz rám

Archívum

Rákóczi kerékpáros nagykövete Ónodon

II. RÁKÓCZI FERENC KERÉKPÁROS EMLÉKMENET          
ÓNOD, 2011. július 15.

 

   A Rákóczi Szabadságharc lezárásának, a Szatmári Békének 300. évfordulóját ünnepeljük 2011-ben. A Rákóczi év egyik legkiemelkedőbb eseményeként Hidvégi-Üstös Pál, ez évben Sárospatak Rákóczi Nagykövete kerékpárral járta végig a Szabadságharc legfontosabb helyszíneit Rodostóból indulva Tarpáig.

   A zarándokok több mint 3100 kilométert tettek meg. Útjuk során 60 helyi ünnepségen, megemlékezésen vettek részt. Az egyik állomás Ónod volt. Községünk Önkormányzatának Képviselői és a Lorántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület tagjai, a Muhi Emlékműnél várták az emlékmenet résztvevőit, s csatlakoztak hozzájuk. Ezzel is megvalósult Rákóczi üzenete, mely összefogást közvetített a Kárpát–medence népei felé, mely ma ugyanúgy aktuális, mint 300 évvel ezelőtt.

    A résztvevők szándéka is megvalósult, hiszen méltóképpen emlékeztek meg a Rákóczi Szabadságharc lezárásának 300. évfordulójáról, valamint néhány marék földet vittek településünkről is, mert a Rodostóból hozott fákat majd az útjuk során összegyűjtött földbe ültetik.

   A lelkes csapatot Ónodi várban tárogató hangja fogadta.

Tarnóczi József polgármester úr köszöntötte az emlékmenet résztvevőit, a Nemzetőröket és az ünnepségre érkezőket, majd Dr. Csizmadia László honismereti titkár úrral felkötötték a vándorzászlóra az emlékszalagot.

          Hidvégi-Üstös Pál és a zarándokút résztvevői, valamint a Nemzetőrök koszorút helyeztek el a vár falán, ezzel is tisztelegve a nagyságos fejedelem emlékének.

            Örömmel csatlakoztunk, ehhez a nagyszabású, Rákóczi népeit megszólító programhoz, mely határon innen és túl fogadta II. Rákóczi Ferenc üzenetét.